DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN OMTRENT HET AFSLUITEN VAN EEN HYPOTHEEK

Een nieuw jaar met verschillende veranderingen op het gebied van hypotheken staat voor de deur. Dit maakt u niet alleen alert, maar zorgt ook voor nieuwe kansen. We hebben alle wijzigingen op een rij gezet zodat u op de hoogte blijft en problemen en/of verrassingen voorkomen kunnen worden.

Nationale hypotheek garantie

Eén van de wijzigingen rondom het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie is dat dit vanaf volgend jaar tot een bedrag van € 355.000 euro kan. Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan het bedrag in 2021, wat lag op € 325.000. De stijgende huizenprijzen zijn hier de voornaamste reden van. Mocht er daarnaast sprake zijn van energiebesparende maatregelen, is de grens van €344.500 verschoven naar € 376.300.

Belangrijke wijzigingen

Andere wijzigingen die van invloed zijn op de grootte van de hypotheek hebben onder andere te maken met inkomens en contracten. Zo wordt het voor eenverdieners mogelijk om meer te kunnen gaan lenen. De woonquotes, die bepalen hoeveel procent er van een inkomen aan een woning uitgegeven mag worden, zijn hoger uitgevallen. Daarnaast wordt de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens verder afgebouwd en gaat van 43% naar 40%. Een andere wijziging is dat mensen met een private lease auto minder hypotheek krijgen. Vanaf volgend jaar wordt een leasecontract namelijk voor 100% geregistreerd bij het BKR.

Eerlijke kansen

Een ander streven voor 2022 is dat het biedingsproces transparanter moet worden. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken wil op deze manier iedere koper een eerlijke kans en inzichten geven in hoeveel en wanneer er door andere bieders geboden wordt. Makelaars moeten vanaf volgend jaar het biedingsproces transparanter maken. Dit kan bijvoorbeeld bewerkstelligt worden door een biedlogboek, waarin alle biedingen in te zien zijn.

Een andere manier om deze eerlijke kansen te creëren is opkoopbescherming. Dit is een regel die ervoor zorgt dat huizen in gewilde gebieden niet opgekocht kunnen voor verhuur. Waardoor er meer huizen overblijven voor mensen die er daadwerkelijk zelf gaan wonen.

Ongewijzigde regelingen

Toch blijven er verschillende regelingen ook hetzelfde in 2022. Dit betekent dat u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als u onder de 35 jaar bent en een huis koopt van maximaal 4 ton. Houdt er wel rekening mee dat dit een eenmalige regeling is. Ook geldt in 2022 nog steeds zo dat bij tweeverdieners het inkomen van de minstverdienende partners voor 90% meetelt.

Meer weten over deze veranderingen? Of wilt u weten wat dit voor u betekent? Neem dan gerust contact met ons op.