DE VERANDERINGEN OMTRENT VASTGOEDFINANCIERING EN DE LOAN-TO-VALUE

Bent u op zoek naar zakelijke vastgoedfinanciering? Dan is het goed om te weten dat er vanaf 4 februari 2022 enkele wijzigingen zullen plaatsvinden op het gebied van vastgoedfinanciering en de loan-to-value die daar bij komt kijken. Wat deze veranderingen precies inhouden, of dit interessant voor u is en wat dit voor u betekent, leest u hier. We nemen u mee in de wereld van zakelijk vastgoed en de loan-to-value.

Wat is Loan-to-value?
Loan-to-value, hierna ook wel LTV genoemd, gaat over de financiering van zakelijk vastgoed. Vastgoedfinanciering is een specifiek type financiering waarmee zakelijk vastgoed gekocht kan worden. Het belangrijkste van een vastgoedfinanciering is dat het om een lening met onderpand gaat. Het pand dat gekocht wordt dient als onderpand van de lening en dat geeft garantie aan de geldverstrekker. De LTV is een percentage waarin de leensom wordt afgezet tegen de waarde van het onderpand. Op deze manier wordt bepaald hoeveel de eigen inbreng van de ondernemer moet zijn en hoeveel het aandeel van de geldverstrekker is.

Wat verandert er?
Vanaf 4 februari 2022 verandert het een en ander op het gebied van de vastgoedfinanciering en de LTV. Waar de maximale financiering eerst op 80% lag, stijgt deze nu naar 85%. Dit betekent dat investeerders meer kunnen lenen en hun eigen inbreng een stuk minder wordt. Het wordt hierdoor interessanter om te investeren in vastgoed en projecten op gang te brengen. Dit vertaalt zich ook door naar de aflossingsvrije financiering. Hier verschuift de LTV van 75% naar 80%.

Voor wie is dit interessant?
Deze verandering kan voor u, als investeerder wellicht interessant zijn. Bent u een ervaren vastgoedbelegger met meerdere panden in eigendom, een ondernemer die onroerend goed doorverkoopt of een vastgoedontwikkelaar die nieuwbouw realiseert en bestaand vastgoed transformeert? Dan heeft u wellicht wat aan deze verandering. U hoeft dus minder van uw eigen vermogen in te leggen om gebouwen op te knappen of te moderniseren, waardoor u meer winst kunt maken.

Verduurzaamfinanciering
Nestr biedt financiering om uw woning duurzamer te maken voor verhuur, in lijn met het Klimaatakkoord. Wanneer u een woning met energielabel A of B bezit voor verhuur, ontvangt u rentekorting gedurende 35 jaar. Voor woningen met label C tot G die binnen zes maanden worden verduurzaamd, geldt eenzelfde korting. Deze verduurzaming kan zelf gefinancierd worden of in combinatie met Renovatiefinanciering van Nestr. Zelfs woningen met label G kunnen met investeringen zoals zonnepanelen of isolatie een stuk energiezuiniger worden.

Hoe werkt het bij STERKin?
Naast Nestr verstrekken wij, van STERKin, financieringen door heel Nederland met betrekking tot zakelijk vastgoed. Dit gebeurt onafhankelijk van het energielabel. Echter is het wel zo dat als u over een pand beschikt met een A of B energielabel, dat u 0,1% korting ontvangt over de rente. Verduurzaming wordt steeds belangrijker. Wanneer u aan de slag gaat met het verbeteren van uw energielabel, komt u in aanmerking voor 0,15% korting over de rente. Ook is het goed om te weten dat u ervan uit kunt gaan dat de financiering binnen een week geregeld is en u niet onnodig hoeft te wachten.