GROTE RISICO’S VOOR HUIZENKOPER BIJ SLIMME HUURDEAL

De afgelopen periode zijn er verschillende veranderingen geweest op het gebied van overdrachtsbelasting. Zo betalen huizenkopers tot 35 jaar tot 1 april 2021 geen overdrachtsbelasting. Na deze datum geldt deze regelgeving alleen voor huizen tot vier ton.  

Als de huidige woningeigenaren niet voor 1 april 2020 weg kunnen zijn, is het voor jonge woningkopers een verleidelijke optie om huizen die meer dan €400.000 kosten nu al te kopen en dan nog even te verhuren aan de eigenaren.  Op die manier kunnen de jonge kopers gebruik maken van het voordeel wat ze nu nog hebben met het oog op de overdrachtsbelasting. Echter waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH) voor deze constructie. Het is volgens VEH mogelijk dat de Belastingdienst hier niet mee akkoord gaat. Volgens VEH behoren boetes van de fiscus tot de gevaren van gebruikersovereenkomsten 

Hypotheekrenteaftrek  

Een andere bijkomstigheid is dat de verhuurder geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek als het huis niet het hoofdverblijf is van de koper. Hiervoor moet de koper namelijk ingeschreven staan op het nieuwe huisadres.  

Richtlijnen Belastingsdienst 

Duidelijkheid vanuit de Belastingsdienst blijft voorlopig nog uit. Ze laten weten dat ze notitie hebben gemaakt over de vragen van situaties waarin kopers de woning wel zelf gaan bewonen, maar nog niet direct. Naar verwachting wil de fiscus op korte termijn hier duidelijkheid over geven. Volgens een woordvoerster van de Belastingsdienst is het wel een van de voorwaarden voor de startersvrijstelling dat de koper de woning niet gaat verhuren.   

Verzekering woning 

De constructie kan ook nog leiden tot problemen met verzekeraars. Als de verkoper tijdens de huurperiode schade of brand veroorzaakt is de koper aansprakelijk. Dit kan voorkomen worden door de woning extra te verzekeren voor schade door huurders, maar dan geef je openheid aan het feit dat je de woning verhuurt. Dat kan tegen je pleiten als de Belastingdienst deze constructie in het vizier krijgt. 

Heeft u nog vragen over de overdrachtsbelasting of kunnen wij u met iets anders helpen? Maak dan gerust een afspraak en wij helpen u graag verder!