HOE DE JUBELTON REGELING LANGZAAM ZAL VERDWIJNEN

Een huis kopen kan niet zomaar; u moet een hypotheek kunnen afsluiten, vrijwel geen schulden hebben en u heeft een groot voordeel als u al wat gespaard heeft. Zeker in de huidige huizenmarkt lijkt het soms onmogelijk om een fijne woning te vinden voor een mooi bedrag. Daarom werd de Jubelton regeling het leven in geroepen. Dit is een belastingvrije schenking die voornamelijk ouders aan hun kinderen kunnen geven, ten behoeve van het financieren van een eigen woning. De regeling bestaat nu een aantal jaren maar kwam flink onder druk te staan. Daarom zullen er verschillende wijzigingen plaatsvinden zodat de Jubelton regeling in 2024 compleet kan verdwijnen.

Hoe werkt de Jubelton?
De Jubelton regeling werkt als volgt; Bent u tussen de 18 en 40 jaar dan mag u op dit moment een belastingvrije schenking ontvangen van 106.671 euro, voor de aankoop van een woning. Dit betekent dat u geen belasting hoeft te betalen over dit bedrag. Het zijn vaak ouders die hun kinderen dit geld geven en dat is dan ook meteen de reden waarom deze vrijstelling onder druk kwam te staan. De regeling zou de kloof op de woningmarkt tussen starters met rijke ouders en starters die geen rijke ouders hebben vergroten. Daarnaast luidt een ander kritiekpunt op de Jubelton dat het de huizenprijzen te veel laat oplopen omdat er zo meer geld beschikbaar komt in de woningmarkt.

Verlaging van het bedrag
Dit zijn dan ook de redenen dat de tweede kamer het kabinet vroeg deze regeling eens onder de loep te nemen. Zij wilde dat de regeling in 2023 volledig afgeschaft zou worden, dat is een jaar eerder dan dat men in eerste instantie had afgesproken in het coalitieakkoord. Volgens het kabinet bleek dit echter niet haalbaar. Toch wilden zij in deze wens tegemoet komen en daarom kozen zij ervoor de Jubelton in 2023 alvast te verlagen. Daarom wordt de schenking verlaagd van 106.671 euro naar 27.231 euro. Zodat de regeling geleidelijk aan op de achtergrond kan verdwijnen.

Schenkingsvrijstelling
Men koos voor een verlaging met het specifieke bedrag van 27.231 euro zodat de regeling op deze manier gelijkgetrokken wordt met de schenkingsvrijstelling. De schenkingsvrijstelling vrije belasting is het bedrag van een eenmalige schenking die ouders aan hun kind mogen doen en naar eigen wens in mogen vullen. In 2023 zullen zij dus moeten kiezen: een belastingvrije schenking voor de aankoop van een huis of voor vrije besteding. Terwijl zij op dit moment beide schenkingen belastingvrij kunnen doen. Volgens het kabinet is de verandering een positieve ontwikkeling die oneerlijkheid tegen gaat en bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters.

Benieuwd naar de mogelijkheden die u volgend jaar heeft zonder de Jubelton? De koffie staat klaar.