MINDER HYPOTHEEK VOOR HUIZENKOPER IN 2023 (met een te laag energielabel)?

Het Nibud waarschuwt; maximale hypotheek moet omlaag in 2023. De vasten lasten zullen te veel oplopen door de prijzen van energie en levensmiddelen.  

Naar aanleiding van het advies van het NIBUD wordt er door de Minister van Financiën gekeken naar de leennorm voor 2023. Één ding is zeker, de leennorm zal worden bijgesteld naar beneden. De bestedingsruimte wordt nu behoorlijk aangetast en dat zal in 2023 ook nog zo zijn. Boosdoener is de hoge inflatie, welke met name wordt gestuwd door de hoge energieprijzen. De leencapaciteit van de Nederlandse burger zal dus flink teruglopen en dit zal waarschijnlijk een effect hebben op de huizenprijzen.

Voor de consument kan dit negatief overkomen, maar toch liggen er ook kansen. Zo meldde STERKin al eerder (2018) dat het rendeert om woningen met een laag energielabel te verbeteren naar een hoger energielabel om zodoende naar de toekomst betere verkoopbaarheid te realiseren, aangezien de nieuwe hypotheekgever dan meer gefinancierd zou kunnen krijgen. Op deze manier wordt de verduurzaming van de woningmarkt gestimuleerd en de woonconsument kan daarvan profiteren. Dit heeft uiteraard alles te maken met het klimaat- en energiebeleid.
Het nieuwe beleid dient, in onze ogen, er dan ook op toe te zien dat toekomstige kopers van woningen met een energielabel A of B juist meer kunnen financieren daar de energielasten van deze woningen flink onder het gemiddelde zitten. De betaalbaarheid van deze woningen is juist beter.

U als woningkoper kan hiervan dus profiteren, want met de toegestane extra leenruimte verduurzaamt u uw woning en deze zal daardoor in de regel direct meer waard worden. Betere verkoopbaarheid en dus ook betere financierbaarheid.

Benieuwd wat voor u de mogelijkheden zijn? Kijk eens naar de video van Best Groen (onze partner in verduurzamen).