OP SLOT

Het kan u niet zijn ontgaan. In deze vreemde en moeilijke tijd van Corona, racisme en allerlei andere zeer vervelende gebeurtenissen wordt er nog steeds en steeds meer melding gemaakt van de huizenmarkt die op slot zit. Het begint een terugkerend verhaal te worden. Een soapserie zou je het bijna kunnen noemen. De problemen beginnen onze regering boven het hoofd te groeien, zo lijkt het.

Europa vraagt (veel) geld van ons voor een Europees fonds om de Coronacrisis te verslaan, en om de zorg in stand te houden. In ons eigen land hebben we daar uiteraard ook mee te maken, maar ook met de discussie over racisme, wat u daar ook van vindt, extra geld voor de zorg, boze boeren, nertsenruiming, wel of geen mondkapjes, wel of niet vliegen, en last but not least, de stikstofcrisis. Want die hebben we ook nog. Weet u nog wel, de Raad van State vond en vindt dat onze regering veel te weinig doet om de uitstoot van stikstof te reduceren. Nu met de komst van de Coronacrisis is dat bijna als vanzelf gerealiseerd, maar…. dat zal tijdelijk zijn, want als we weer massaal de weg op gaan en gaan vliegen, zitten we waarschijnlijk weer snel op het oude niveau.

Minder koeien misschien? Daar gaan onze boeren niet mee akkoord, en ja, dat snappen we ook wel. We rijden inmiddels allemaal ( nou ja, allemaal… ) 100 km/u op de snelwegen, en… we bouwen geen huizen meer. Bent u er nog? Wat een gedoe allemaal he? En dan moeten we het eigenlijk ook nog hebben over verduurzamen van de samenleving. Elektrische auto’s, al dan niet met subsidie, isolatie van onze woningen, warmtepompen en zonnepanelen. Het kost allemaal geld, en niet iedereen kan het zich permitteren.

Wist u trouwens dat via de hypotheek er ook mogelijkheden zijn om dit te financieren? Met zo’n lage rentestand als nu kost dat maandelijks niet veel. Maar ja, om een hypotheek af te sluiten (oversluiten hebben we zo langzamerhand allemaal wel gedaan, toch?) moet je wel een huis kunnen kopen. En daar zit het probleem. Er worden nauwelijks huizen gebouwd! Geen geld, geen vergunning, stikstofcrisis, stijgende kosten, en ga zo maar door. Het schiet allemaal niet op. In de afgelopen jaren zijn er (veel te) weinig huizen gebouwd, maar des te meer bedrijfspanden en winkels leeg komen te staan. Is het dan heel gek als we zeggen, “maak daar gebruik van”. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om daar bijvoorbeeld starterswoningen of appartementen van te maken? Het zal regionaal best wel hier en daar gebeuren, maar waarom niet overal? Soms ligt de oplossing voor het oprapen…

 

Tekst: STERKin.