OVERBIEDEN IS NIEUWE NORM: BIJ 62% MEER DAN VRAAGPRIJS

Overbieden is geen bijzondere aangelegenheid meer voor woningzoekenden. Cijfers van Makelaarsland bevestigen dit. In het eerste kwartaal van 2021 werd op 62% van de te koop staande woningen, boven de vraagprijs geboden.   

In vergelijking met vorig jaar zijn er grote verschillen te zien. In 2020 werd namelijk de helft van de huizen, die via Makelaarsland zijn verkocht, overboden. In 2021 is dit 62%. Hoeveel er wordt overboden, is afhankelijk van de prijscategorie. Vooral de starters zijn de dupe van deze situatie. Voor een woning tussen de €200.000 en €300.000 is 75% van de biedingen boven de vraagprijs.  

Biedingstraject 

In veel gevallen krijgen de kopers bij hun huizenjacht te maken met een biedingstraject. Gezien het feit dat steeds vaker wordt overboden, is de kans steeds kleiner dat je de woning voor de vraagprijs kan kopen. Om teleurstelling te voorkomen, zorgen kopers dat ze meer te spenderen hebben. Overbieden gaat daar dan automatisch bij gepaard. Mensen willen uiteindelijk niet teleurgesteld blijven. Als het niet binnen de mogelijkheden behoort om te overbieden, breidt bijna een derde van de woningzoekenden het zoekgebied uit.  

Hogere hypotheek en meer eigen geld 

Een gevolg hiervan is de kopers vaak voor een hogere hypotheek kiezen. Echter moet het verschil tussen de marktwaarde van de woning en het daadwerkelijke bod gefinancierd worden met eigen geld. Dit zorgt ervoor dat mensen steeds meer eigen geld inbrengen om de aankoop te financieren.  

Korte verkooptijden 

Er kan geconcludeerd worden dat de huizenmarkt flink is overspannen. Dit is ook terug te zien in de verkooptijden van huizen. In heel Nederland, ook buiten de steden, neemt de verkooptijd af. Het komt erop neer dat je niet alleen je portemonnee moet trekken, maar ook nog eens snel moet handelen om een kans te maken op een woning. De woningmarkt is echt een verkopersmarkt en daar lijkt op korte termijn nog geen verandering in te komen. 

Ben jij woningzoekende, maar het wil niet lukken om een woning aan te kopen? Maak vooral gebruik van ons netwerk. We kennen de huidige woningmarkt en helpen je graag verder. Adviseren is kennis delen en daar zijn we STERKin