OVERDRACHTSBELASTING

Starters van onder de 35 jaar die een woning van meer dan 400.000 euro willen kopen, moeten vanaf 1 april toch 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Dat staat in het nieuwe wetsvoorstel van minister Ollengren die afgelopen donderdag door de Tweede Kamer is aangenomen.

Een overdrachtsbelasting betaal je bij de notaris op het moment dat de overdracht van de woning plaatsvindt. Meestal betaalt de koper deze kosten over een bestaande woning, dit wordt kosten koper (k.k) genoemd. Het gebeurt ook wel eens dat de verkopende partij deze kosten voor eigen rekening neemt. In dit geval wordt er gesproken over een verkoop vrij op naam (v.o.n.).  Het huidige percentage van de overdrachtsbelasting bedraagt twee procent.

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat de overdrachtsbelasting voor starters in 2021 geschrapt zou worden. Iedereen die onder de 35 jaar een woning koopt, zou vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer hoeven betalen. Echter komt het kabinet hier nu van terug.

Vorige week is door de Tweede Kamer besloten dat deze vrijstelling van de overdrachtsbelasting vanaf 1 april 2021 alleen geldt voor woningen tot 400.000 euro. In de periode tussen 1 januari tot en met 31 maart, is deze vrijstelling van toepassing voor kopers onder de 35 jaar. Minister van Ollengren zegt hierover: “De afschaffing van de belasting is bedoeld om jonge huizenkopers een duwtje in de rug te geven, niet om het hogere koopsegment te stimuleren.”

Om te weten of u nu wel of geen overdrachtsbelasting moet betalen hebben wij de feiten op een rijtje gezet.

Leeftijd Datum % overdrachtsbelasting
Iedereen (van alle leeftijden) Tot en met 31 december 2020 2%
18 t/m 35 jaar 1 januari – 31 maart 2021(ongeacht de prijs van de woning) 0%
18 t/m 35 jaar Vanaf 1 april 2021 (Woning onder de €400.000) 0%
18 t/m 35 jaar Vanaf 1 april 2021

(Woning boven de €400.00)

2%

 

  • Mensen boven de 35 jaar blijven (zoals nu) 2% overdrachtsbelasting betalen.
  • Deze cijfers gelden alleen zodra de kopers zelf in het huis gaan wonen. Wanneer kopers niet zelf in het huis gaan wonen, bijvoorbeeld beleggers, betalen vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting.

Heeft u nog vragen over de overdrachtsbelasting of kunnen wij u met iets anders helpen? Maak dan gerust een afspraak en wij helpen u graag verder!