VERANDERINGEN IN 2021 VOOR ZZP’ERS

Als ZZP’er zijn er uiteraard financiële zaken die anders werken dan wanneer je in loondienst bent. Zo worden in 2021 verschillende belastingwijzigingen gedaan die veranderingen met zich meebrengen. We leggen je in dit artikel graag uit wat er gaat veranderen en waar je rekening mee moet houden.   

Zelfstandigenaftrek 

ZZP’ers hebben over het algemeen recht op zelfstandigenaftrek. Helaas wordt deze de komende jaren verlaagd. Over 2020 mag je nog €7.030 aftrekken, over 2021 nog €6.670. Deze vermindering gaat door totdat de zelfstandigenaftrek in 2036 uitkomt op ongeveer €3.200. 

Minder belasting 

Toch gaat volgens het kabinet de ZZP’er er niet netto op achteruit. Een positieve verandering is het feit dat er een bedrag van €500 miljoen gereserveerd is om arbeidskorting voor alle werkenden, waaronder ZZP’ers ook vallen, te verhogen. Hoe hoger de korting, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Naast deze verhoging gaat het tarief van de eerste belastingschijf iets omlaag van 37,35% naar 37,10%.   

Daling maximale aftrek 

Ondanks deze positieve verandering, moet het nog blijken of de netto-uitkomst hetzelfde blijft. Als je winst hoger is dan €68.500 daalt het maximale percentage waartegen je kosten mag aftrekken met 3%. Dit geldt voor meerdere kosten zoals; bedrijfskosten, MKB-winstvrijstelling, hypotheekrente, partneralimentatie, giften en bijzondere zorgkosten. In 2021 bedraagt de aftrek van deze kosten nog maximaal 43%. Deze daling wordt doorgezet in de toekomst; in 2022 betekent dit 40% en in 2023 37,05%. 

Startersaftrek 

Heb je nog ambities om ZZP’er te worden of ben je net gestart? Dan kom je in aanmerking voor de startersaftrek. In totaal mag je in de eerste vijf jaar maximaal drie keer de startersaftrek claimen. Dit komt vooralsnog neer op een bedrag van €2.123. Je komt in aanmerking voor startersaftrek als je:   

– Recht hebt op zelfstandigenaftrek én 

– In de voorafgaande vijf jaar tenminste één jaar geen ondernemer was én 

– In deze periode hooguit twee keer de zelfstandigenaftrek gebruikt 

Wil je meer weten wat er nog meer komt kijken op financieel gebied als ZZP’er (bijvoorbeeld opbouw van pensioen, hypotheek of de financiering van je bedrijf)? Neem eens contact op, we helpen je graag verder.