WAAROM DE HUIZENPRIJZEN EXPLODEREN?!

De gemiddelde prijs van een koopwoning tikt inmiddels de 410.000 euro aan en volgens de Rabobank is deze stijging nog lang niet afgelopen. Iedereen speculeert over de oorzaak; het zijn vooral de beleggers en de krappe woningvoorraad! Maar, klopt dat eigenlijk wel… Na aanleiding van een interview met Peter Boelhouwer (Hoogleraar aan de TU Delft), sommeerde Metro nieuws het volgende.

Meer woningen betekent niet per se een stabilisatie van de prijzen

Vraag en aanbod creëren een prijsfluctuatie, door het geringe aanbod stijgen de prijzen van de relatief goedkopere woningen. Bepaalde lagen van de maatschappij zijn aangewezen op deze sectie van de woningmarkt omdat de algemene prijsstijgingen ervoor zorgen dat men naar een lager segment moet kijken. Toch lost het bijbouwen van woningen er niet perse voor dat de prijzen rigoureus zullen herstellen, het is namelijk ook een verhaal van de geldmarkt.

De geldmarkt zorgde de afgelopen 40 jaar voor een verruiming van de leencapaciteit. Inkomens zijn gestegen en de rentelasten blijven nu historisch laag. Op basis van deze leencapaciteit kan er een relatief grote som worden vrijgespeeld voor een woning. Hierdoor kan bijvoorbeeld het oversluiten van een hypotheek enorm veel financieel voordeel opleveren; een gewin voor met name de bestaande woningeigenaar. Met dezelfde rentelasten en een overwaarde kan er flink worden geboden in deze ‘vechtmarkt’. Hierdoor komen de kersverse toetreders van de markt voor koopwoningen wel van een koude kermis thuis, want zij brengen geen overwaarde met zich mee.

En de belegger dan?

De particuliere woningbelegger is anno 2021 een nationaal begrip. Toch heeft deze groep maar een beperkte invloed op de woningmarkt.

“Onderzoek van onder andere het Kadaster en de Universiteit van Amsterdam heeft aangetoond dat de aankoop van woningen door beleggers weinig tot geen invloed heeft op de koopprijzen. Dat zie je ook aan het feit dat huizenprijzen overal oplopen, niet alleen in de specifieke steden waar veel beleggers actief zijn.”

In zijn totaliteit werden er vorig jaar 400.000 woningen verkocht. Slechts 12.000 verhuurderswoningen worden per jaar toegevoegd, wat de populaire opinie ondermijnt.

Wel is het zo dat deze belegger voordelig kan concurreren tegen de groepen starters.  De belegger kan vaak grote delen contant betalen en behoeft dus geen voorbehoud van financiering. Dit aandeel blijft ondanks dit gegeven gering en volgens de hoogleraar moet men hierbij toch echt wijzen naar de historisch lage rente.

Bent u benieuwd of deze historisch lage rente ook voordeel voor u op kan leveren? Wellicht biedt de lokale woningmarkt van de regio Den Bosch en Rosmalen nog kansen waar u nog niets van af wist. Met name de jarenlange ervaring van onze medewerkers zorgt ervoor dat u geen kans hoeft te laten liggen nu u er nog van kunt profiteren.

Neem direct contact op!