WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN VOOR 55-PLUSSERS OP DE WONINGMARKT?

Als 55-plusser met een eigen huis heb je vaak een flink vermogen opgebouwd door de jaren heen. Op papier is het huis meer waard geworden. Je overweegt om het huis te verkopen en op zoek te gaan naar een levensloopbestendige woning. Maar is de woningmarkt hier wel klaar voor?

Om hier maar direct een duidelijk antwoord op te geven: nee de woningmarkt is hier niet klaar voor. Er zijn niet genoeg levensloopbestendige woningen op de markt. Dat tekort zit nu al op zo’n 80.000 en als er niets verandert, kan dat de komende jaren zelfs oplopen tot 400.000. Betekent dit dat er helemaal geen woningen voor de 55-plusser op de markt komen? Nee, maar voor deze woningen geldt hetzelfde als voor alle andere woningen op de woningmarkt. Het is lastig om een woning te vinden én het is maar de vraag of je voldoende hypotheek kunt krijgen.

Hypotheekregels

Het pensioeninkomen wordt door veel banken al 10 jaar voordat je met pensioen gaat meegenomen. Het pensioeninkomen is vrijwel altijd lager dan het huidige inkomen. Om deze reden wordt het moeilijker om vanaf je 57e te lenen. Daarnaast eisen hypotheekverstrekkers vaak dat je de nieuwe hypotheek sneller aflost.

Niet verhuizen

Wanneer je besluit om niet te verhuizen, is het slim om de huidige woning levensloopbestendig te maken. Hierbij kan gedacht worden aan een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Ook het plaatsen van een lift kan ervoor zorgen dat je als 55-plusser langer in je huidige woning kunt blijven.

Opeethypotheek

Het creëren van een levensloopbestendige woning is niet goedkoop. Een opeethypotheek kan hierbij helpen. Wanneer je weinig spaargeld hebt, maar veel overwaarde, kun je een opeethypotheek afsluiten ter hoogte van deze overwaarde. Dit bedrag kan in één keer gestort worden of als maandelijkse uitkering. Het geld kun je vervolgens gebruiken voor het creëren van een levensloopbestendige woning of als extra inkomen.

Naast bovengenoemde opties kun je er als 55-plusser ook nog voor kiezen om zelf een huis te bouwen of te huren. Heb jij nog vragen over dit bericht of wil je eens sparren met een expert? Neem dan gerust contact met ons op!