Vastgoedfinanciering

Vermogen in stenen, wat is de beste aanpak?

Meer informatie

Mantelzorg- en Kangoeroewoningen

Er wordt steeds vaker gekozen voor een kangoeroe- of mantelzorgwoning. Dit komt met name door het feit dat steeds meer ouderen in ons land zowel behoefte hebben aan zorg als aan zelfstandigheid. Heb jij hulpbehoevende ouders of kinderen? Dan is een van deze opties misschien interessant voor jou. Maar wat houdt dit precies in en wat komt er allemaal bij kijken?

Bij het woord kangoeroewoning denken we al snel aan iets exotisch, maar niets is minder waar. Het concept komt al langere tijd voor in het oosten van het land. De naam zegt het eigenlijk al: een huis met een extra zelfstandige woning onder hetzelfde dak, ook wel buidelwoning genoemd. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is het concept de afgelopen tien jaar gestegen in bekendheid.

Meerdere oplossingen

Zorgbehoevende ouders met een groot huis kunnen hun kinderen vragen om bij hen te komen wonen. De kinderen wonen dan in een zelfstandig verblijf, maar zijn wel altijd in de buurt. Toch is een kangoeroewoning niet de populairste oplossing voor dit vraagstuk. Veel vaker wordt er gekozen voor een mantelzorgwoning, een bijgebouw op hetzelfde erf. Sinds 2014 hoeft hier geen vergunning meer voor worden aangevraagd. Er zijn wel een aantal bouweisen waar rekening mee gehouden moet worden. Het bijgebouw mag alleen op het achtererf komen te staan, er mogen maximaal twee personen wonen én alleen de begane grond mag bewoond worden. Tevens dient er een aantoonbare mantelzorgrelatie te zijn tussen de bewoners van het hoofd- en bijgebouw.

Financiële plaatje

Veel mensen maken zich zorgen over de fiscale gevolgen van twee gezinnen op hetzelfde adres. Ze vrezen hun toeslagen te verliezen, maar met een kangoeroe- of mantelzorgwoning is dat zeker niet altijd het geval. Als alleenstaande oudere behoud je altijd de alleenstaande AOW, je wordt hier niet zomaar in gekort. Het is natuurlijk wel van belang om vooraf je persoonlijke situatie te bekijken.

Heb jij nog vragen over kangoeroe- of mantelzorgwoningen of ben jij benieuwd naar de financiële gevolgen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!