Steeds meer senioren kiezen voor verbouwen in plaats van verhuizen
In de huidige woningmarkt besluiten steeds meer mensen om hun huis te verbouwen in plaats van te verhuizen. Vooral senioren kiezen hier bewust voor. Ze blijven liever in hun vertrouwde omgeving wonen en zien een verbouwing als een aantrekkelijker alternatief dan de stressvolle zoektocht naar een nieuwe woning. Een begrijpelijke keuze, maar dit heeft ook invloed op de doorstroming op de woningmarkt.
Verbouwen wint terrein
Uit recente cijfers blijkt dat meer dan de helft van de hypotheekaanvragen van huiseigenaren in de eerste helft van 2025 bedoeld was voor het verhogen van de bestaande hypotheek, vaak om te verbouwen. Dat percentage was nog nooit zo hoog. Waar men vroeger bij het stijgen van het inkomen meestal naar een grotere of comfortabelere woning verhuisde, kiezen veel mensen er nu voor om hun huidige huis aan te passen aan hun veranderende woonwensen.
Waarom senioren liever blijven zitten
Vooral mensen van zestig jaar en ouder vinden het moeilijk om een geschikte woning te vinden die aansluit bij hun levensfase. Het aanbod van seniorenwoningen is beperkt en de huizen die wel beschikbaar zijn, worden vaak snel verkocht. Daarnaast spelen ook emotionele factoren mee: senioren blijven graag in hun vertrouwde buurt wonen, dicht bij familie, vrienden en voorzieningen.
Door hun woning levensloopbestendig te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een traplift, het verbreden van deuren of het realiseren van een slaapkamer en badkamer op de begane grond, kunnen zij comfortabel blijven wonen waar ze nu zijn. Ook kan een verbouwing waarde toevoegen aan de woning, wat het financieel aantrekkelijk maakt.
Woningmarkt onder druk
Toch heeft deze keuze gevolgen. Wanneer senioren blijven wonen in hun eengezinswoning, komt deze niet beschikbaar voor jonge gezinnen. Dit beperkt de doorstroming op de woningmarkt, waardoor er minder beweging ontstaat tussen de verschillende woonsegmenten. De woningmarkt “verstopt” hierdoor als het ware: door verbouwingen komt er geen nieuwe woning vrij, terwijl dat bij een verhuizing wel het geval zou zijn.
Het woningbeleid schiet tekort
Op dit moment ligt er in het overheidsbeleid vooral focus op betaalbare woningen voor starters. Er is echter te weinig aandacht voor geschikte woningen voor senioren, terwijl de vergrijzing in Nederland de komende twintig jaar alleen maar verder toeneemt. Om de woningmarkt echt in beweging te krijgen, is het essentieel dat er veel meer levensloopbestendige woningen beschikbaar komen. Als dat niet gebeurt, blijven senioren noodgedwongen langer in hun gezinswoningen wonen en blijft het voor jonge huishoudens lastig om een geschikte woning te vinden.
Verbouwen kost steeds meer
De afgelopen jaren is het gemiddelde bedrag dat senioren lenen voor een verbouwing flink gestegen. Dit komt onder andere door inflatie en hogere bouwkosten. Waar in 2021 een gemiddelde tweede hypotheek nog €75.000 bedroeg, ligt dat bedrag nu rond de €90.000. Naast verbouwingen wordt een tweede hypotheek ook vaak gebruikt om (klein)kinderen te helpen bij de aankoop van hun eerste woning, bijvoorbeeld via een schenking of familiehypotheek.
Verhuizen? Voor velen te stressvol
Voor senioren is verhuizen tegenwoordig een flinke uitdaging. Zeker in de drukke regio’s is het woningaanbod beperkt en de concurrentie groot. De zoektocht naar een andere woning verloopt vaak onder grote tijdsdruk en met veel onzekerheden. Bieden tegen andere kopers, vaak zonder voorbehoud, is voor velen geen prettige ervaring. Een verbouwing biedt dan rust en zekerheid: blijven waar je woont, zonder het gedoe van verhuizen.
De oplossing: bouwen met oog voor senioren
Hoewel er in Nederland veel wordt geïnvesteerd in nieuwbouw, gaat dit proces traag. Er wordt nu vooral binnen steden gebouwd, maar er zou meer ruimte moeten komen voor uitbreidingswijken aan de randen van steden, net zoals in eerdere decennia. Daarnaast is het belangrijk dat bij nieuwbouwprojecten veel meer rekening wordt gehouden met de woonwensen van senioren. Het vergroten van het aanbod seniorenwoningen is cruciaal om de woningmarkt écht in beweging te krijgen.
STERKin denkt met je mee
Wil je je woning levensloopbestendig maken of ben je benieuwd of een verbouwing voor jou haalbaar is? STERKin helpt je graag bij het vinden van een passende financiering, zoals het verhogen van je bestaande hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden, zodat je comfortabel en zorgeloos kunt blijven wonen in je vertrouwde omgeving.