Financiele, Sterk-in, hypotheekadvies

STAAT DE FINANCIËLE STABILITEIT ONDER DRUK?

De recente problemen bij de Silicon Valley Bank worden gezien als een signaal dat de financiële stabiliteit onder druk komt te staan door de renteverhogingen. De Amerikaanse bank moest namelijk gered worden en dat bracht veel teweeg in verschillende markten. Bovendien was het van invloed op euro/dollar koers, deze steeg na het incident. De euro noteerde hieraan voorafgaand namelijk nog onder de 1,06 dollar om vervolgens te stijgen naar 1,07. Doordat het Amerikaanse ministerie ingreep werd de sprong uiteindelijk gehalveerd.  

Het rentebeleid

Deze stijging komt voor velen als een schok en bovendien zorgt dit ervoor dat vraagtekens gezet worden bij het rentebeleid van Federal Reserve. Dit blijkt uit de verwachtingen voor het aankomende rentebesluit van de bank. Eerst werd gespeculeerd dat de renteverhoging zou liggen tussen de 25 en 50 basispunten, maar na het incident is dit met een kwartprocentpunt omlaaggegaan. De verwachting ligt nu dus op 13 basispunten en dat zou betekenen dat de rente niet wordt verhoogd.

Verder opschalen?

Doordat de financiële stabiliteit onder druk is komen te staan wordt het voor de Federal Reserve erg moeilijk om de rente verder op te schalen. Het lijkt erop dat de rente op dit moment dan ook op het hoogtepunt staat en dat het kantelpunt wel bereikt zou kunnen zijn. Banken komen in de gevarenzone door de hogere rente en daarmee kan de vraag gesteld worden in hoeverre de Federal Reserve door kan gaan met het agressief verhogen van de rente, als dit de markt in gevaar brengt. Wanneer de druk verder toeneemt zal de rente dan ook naar alle waarschijnlijkheid verder dalen. Toch wordt verwacht dat de Federal Reserve nog wel door zal gaan met het verhogen van de rente. Alles wijst namelijk op een paniekreactie. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze dan ineens kunnen stoppen met het verhogen van de rente.

Watervaleffect

Een gevolg van het redden van de bank is dat de staatsleningen inmiddels veel meer waard zijn geworden en ze lijken dan gelukkig ook de kosten te kunnen dekken. Wanneer dit niet het geval is moeten de andere banken bijspringen. De angst is echter dat een watervaleffect ontstaat.

Kwestie van geduld

Nu rest de grote vraag of er binnenkort meer banken in de problemen lijken te komen. Mocht dit uitblijven dan lijkt de paniek onnodig. Toch wil dit nog niet direct alles zeggen, het is een kwestie van geduld. De nervositeit zal dan ook nog enige tijd aanhouden, totdat duidelijk wordt of het kantelpunt van de rente daadwerkelijk in gang is gezet. Bovendien zal deze onrust de inflatiedruk niet meteen wegnemen. Dit is vaak pas te zien in het bestedingspatroon van de consument. Deze zal niet onmiddellijk veranderen.