DE KRACHT VAN ENERGIELABELS IN 2024: JOUW HYPOTHEEK IN EEN GROENER JASJE

Stel je voor, vanaf 1 januari 2024 wordt de hoogte van je hypotheek bepaald door het energielabel van je droomhuis. Hoe beter dit label, des te ruimer je financiële mogelijkheden. Bij STERKin omarmen we deze ontwikkeling volledig. Het is een geweldige stap richting een duurzamere toekomst voor Nederlandse woningen. Een beter energielabel betekent niet alleen een hogere leencapaciteit, maar ook aantrekkelijkere rentetarieven.

De ‘Tijdelijke Regelgeving Hypothecair Krediet’ omvat een slimme tabel waarin ‘bedragen buiten beschouwing kunnen worden gelaten’. Dit vertaalt zich in meer leenruimte dan de traditionele norm. Die norm geldt voor woningen met energielabel E, F of G.

Energielabel woning Bedrag dat buiten beschouwing kan worden gelaten
E, F, G € 0
C, D € 5.000
A, B € 10.000
A+, A++ € 20.000
A+++ € 30.000
A++++ € 40.000
A++++ (met energieprestatiegarantie voor ten minste tien jaar) € 50.000

 

Belangrijk om te benadrukken: je hebt niet per se een energielabel nodig om een woning te financieren. De tabel is uitsluitend van toepassing op huizen mét een energielabel. Als je geen energielabel hebt, bijvoorbeeld bij een oversluiting van de hypotheek, geldt de maximale leencapaciteit op basis van de standaard norm, die gelijk is aan een woning met energielabel E, F of G.

Duurzaamheid krijgt een extra duwtje in de rug

Vanaf 1 januari 2024 wordt duurzaamheid nog verder gestimuleerd. Je kunt meer lenen als je je woning wilt verduurzamen. Er is een speciale tabel voor opgesteld. Zoals de tabel illustreert, kun je extra financieren voor verduurzaming, zelfs als je energielabel aan de mindere kant is. Zo kan je voor een huis met een energielabel E, F of G maximaal € 20.000,- extra lenen. Op die manier kan je voor zo’n huis net zoveel lenen als voor een huis met een energielabel A+ of A++ (zie bovenstaande tabel). Maar er is één voorwaarde: je moet dit extra bedrag van € 20.000,- besteden aan verduurzaming. Dit bedrag wordt in een bouwdepot geplaatst en kan alleen worden aangewend voor verduurzamingsdoeleinden. Indien het depotgeld niet voor verduurzaming wordt gebruikt, resteert slechts aflossing als optie.

Voor huizen zonder energielabel kun je maximaal € 10.000,- extra lenen voor verduurzaming.

Energielabel bestaande woning Bedrag dat buiten beschouwing kan worden gelaten
E, F, G € 20.000
C, D € 15.000
A, B € 10.000
A+, A++ € 10.000
A+++ € 10.000
A++++ € 0
A++++ (met energieprestatiegarantie voor ten minste tien jaar)  € 0

 

Meer lenen voor verduurzaming met voldoende inkomen

De bedragen in de tabel geven aan hoeveel extra je kunt lenen als je al maximaal geleend hebt op basis van je inkomen. Bij voldoende inkomen kun je ook in 2024 extra lenen voor energiebesparende aanpassingen. Belangrijk is dat je niet meer financiert dan 106% van de marktwaarde van de woning, waarvan maximaal 6% mag worden besteed aan verduurzaming. Stel, je hebt een huis met een marktwaarde van €400.000,-, dan kun je tot €24.000,- extra lenen voor verduurzaming (6% van €400.000,-), ongeacht het energielabel. Dit is mogelijk zolang je aan de normen voldoet.

Met voldoende inkomen en een financiering die de marktwaarde niet overschrijdt, is het niet noodzakelijk om het bedrag voor verduurzaming in een speciaal depot te plaatsen. Dit geeft je de vrijheid om het depotgeld voor andere vormen van woningverbetering te gebruiken. Houd er echter rekening mee dat uitgaven voor andere doeleinden de waarde van de woning kunnen beïnvloeden. Een badkamer heeft bijvoorbeeld een andere waarde dan verduurzaming. Bij wijzigingen in de rubriek vragen we soms om een (nieuw) taxatierapport.

Wat opvalt in de tabellen voor 2024

 1. De energielabels maken het verschil:
  • Voor een woning met energielabel A of B is er de mogelijkheid om € 10.000,- extra te lenen, en nog eens € 10.000,- extra voor verduurzaming, in totaal € 20.000,-.
  • Voor een woning met energielabel A+ en A++ kunnen huiseigenaren tot € 20.000,- extra lenen en € 10.000,- extra voor verduurzaming, in totaal € 30.000,-.
  • Voor woningen met energielabel A of B bestaat er een stapsgewijze optie om tot € 30.000,- extra te lenen. Hierbij is het essentieel om de woning eerst te upgraden naar minstens energielabel A+. Deze verbetering resulteert in een extra leencapaciteit van € 20.000,-, gevolgd door een extra € 10.000,- voor verdere verduurzaming.
 1. Excelleren met energielabel A+++:
  • Woningen met energielabel A+++ bieden de mogelijkheid om € 30.000,- meer te lenen, plus € 10.000,- extra voor verduurzaming, in totaal € 40.000,-.
  • Voor huizen met het felbegeerde energielabel A++++ is er zelfs de kans om € 40.000,- extra te lenen.

Nieuwbouwwoningen volgen het huidige bouwbesluit, wat betekent dat ze minimaal energielabel A+++ krijgen. Dit moedigt projectontwikkelaars en aannemers aan om woningen te creëren met energielabel A++++, wat deze huizen nog aantrekkelijker maakt voor potentiële kopers. Bovendien resulteert een energielabel A++++ in extra rentekortingen bij sommige banken.