DE STIJGING VAN VIRTUEEL VASTGOED IN DE METAVERSE

Dat we steeds meer online doen is geen geheim. Er worden dan ook steeds meer markten ontdekt waar online veel geld aan verdiend kan worden. Eén van deze markten is die van het virtuele vastgoed in de metaverse. Voor nu gelden er online minder regels en daardoor is er ongelimiteerd potentieel. Het is ook niet zo vreemd dat de verkoop van virtueel vastgoed in de metaverse afgelopen jaar kwam te liggen op zo’n 500 miljoen dollar en dat zou dit jaar alleen maar kunnen verdubbelen.

Enorme groei
Deze verkoopgolf begon toen Mark Zuckerberg in oktober van vorig jaar aangaf de naam van zijn bedrijf te veranderen in Meta en zich daarmee in zou gaan zetten op de ontwikkeling van het alternatieve universum. Dit alternatieve universum, ofwel metaverse, is een serie aan elkaar geschakelde virtuele werelden waarin men doormiddel van avatars een online leven kan leiden. Dat betekent ook dat men online vastgoed en percelen kan kopen, die zij vervolgens kunnen doorverkopen of kunnen verhuren. Op deze manier valt er te verdienen aan de metaverse en daarom wordt het investeren in virtueel onroerend goed voor veel investeerders steeds interessanter.

Een maand na de aankondiging van Zuckerberg werd maar liefst 133 miljoen dollar uitgegeven aan online vastgoed. Waarna de groei weer even stagneerde om vervolgens in januari van dit jaar weer enorm te stijgen. We hebben het dan over 85 miljoen dollar aan virtueel vastgoed dat in deze maand werd verkocht. Dit betekent dat er tien keer meer werd verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Digitale werelden
Er zijn op dit moment vier partijen die voorop staan in deze snel opkomende markt; Decentraland, Sandbox, Cryptovoxels en Somnium. Volgens de Republic Realm, een investeringsfirma van de metaverse, is Sandbox de absolute nummer één. Zo’n drie kwart van de verkoop van online percelen vond plaats op dit platform. De nummer twee is Decentraland, waar de prijzen van percelen meteen een stuk hoger liggen.

Decentraland is, zoals de naam al aankondigt, gedecentraliseerd. Dat betekent dat er niet één centrale server is waarop deze wereld draait, maar er zijn enorm veel stukjes van digitale percelen. Deze stukjes worden steeds schaarser en worden daarom voor grote bedragen verkocht. Dat verkopen gaat met een digitale munt, die dus ook eerst aangeschaft moet worden. Men wordt daardoor compleet ondergedompeld in deze wereld.

Andere producten
Naast online vastgoed zijn er in de metaverse ook steeds meer luxeproducten te verkrijgen. The Metaverse Group wil bijvoorbeeld virtuele modeshows gaan organiseren om vervolgens virtuele kleren te gaan verkopen. Maar ook virtuele jachten zijn er te verkrijgen en er worden hypotheken verstrekt aan kopers. Deze wereld wordt dan ook steeds en steeds groter en is daarom erg interessant om in de gaten te houden.

Wij, van STERKin, zijn nu nog vooral actief in de ‘echte’ wereld. U bent dan ook van harte welkom voor een kop koffie op kantoor zodat wij u kunnen adviseren over alle zaken omtrent het vastgoed in deze wereld. Waarbij we de online wereld natuurlijk nauwlettend in de gaten houden.