IS DE RENTECURVE EEN VOORBODE VOOR EEN RECESSIE IN DE EU?

De tweejaarsrente oversteeg gisteren de tienjaarsrente in de VS. Dit fenomeen wordt de “inverse yield curve” genoemd. Statistisch gezien een duidelijk signaal dat een recessie op komst is – ten minste in negen van de tien gevallen. Ook Europa stevent af op hetzelfde patroon.

De markt is onrustig

Koersen schommelen heftig heen en weer en de zekerheid op korte termijn neemt af. De federale bank van de VS probeert daarnaast de hoge inflatie te beteugelen met een stevig rentebeleid. Dit is het moment dat de rentes stijgen. Kortom het risico op termijn is groter aan het worden, waardoor beleggers meer gecompenseerd willen worden.

Recessie in aantocht?

Een vuistregel die wordt aangenomen door beleggers – want na het verschijnen van de inverse rente curve, volgt bijna altijd een recessie op kortere termijn. De laatste 60 jaar deed dit fenomeen zich steevast voor; direct na een omwenteling volgde een recessie – blijkt uit onderzoek van de FED uit San Francisco. Slechts een enkele afwijking werd waargenomen: halverwege zestiger jaren volgende slecht een vertraging van de economie in plaats van een recessie na opduiken van het bovengenoemde patroon.

De kracht van de voorspelling met betrekking tot de uitkomst lijkt wel af te nemen voor regio’s buiten Europa, maar daarbinnen oefenen deze indicatoren juist meer kracht uit. Hier is de voorspelling in meer gevallen accuraat. Het nadeel is ook dat men niet goed kan voorspellen wanneer een recessie precies volgt. De onderzoekers uit San Francisco geven aan dat normaliter een recessie ergens tussen de zes en 48 maanden effectief van gestart is.

Ommekeer

Een averechtse beweging zou de curve kunnen afzwakken. En deze beweging kan zich voordoen wanneer beleggers ervoor kiezen meer zekerheid in te bouwen en dus weer te investeren in langlopende staatsobligaties. Dit op zijn beurt zou ervoor kunnen zorgen dat de rentes voor de lange termijn dalen omdat beleggers een ‘safe haven’ zoeken voor hun kapitaal.

Wat is nu wijsheid

Niemand kan de economie op korter termijn zeer nauwkeurig voorspellen. Wat in veel gevallen wel werkt is terugkijken naar het verleden en uw positie in de markt nog eens onder de loep nemen. Wat werkt wel en wat werkt niet tijdens een dergelijke situatie, hoe ging dit in het verleden? Onze verwachting is dat de komende maanden de rentes zullen dalen. En, als de banken weer terug zullen gaan naar marges van het voorgaande jaar, kan de rente met minimaal 1 tot 1,5% dalen.

Dit is de reden waarom een adviseur nu juist zo belangrijk is. De adviseurs van STERK-in kennen de markten en weten vanuit het verleden wat dit voor vastgoed kan betekenen. Bent u benieuwd hoe u – en uw portefeuille – ervoor staan?

Neem vrijblijvend contact met ons op via: sterk-in.com/contact