STERKE DALING RENTE VERWACHT DOOR BANKEXPERTS

In het komende jaar voorspellen economen en bankiers een aanzienlijke daling van de rente, na een recordtempo van stijgingen in de afgelopen periode. UBS-strategen Arend Kapteyn en Bhanu Baweja suggereren dat de verdere afname van de inflatie de centrale bank in staat zal stellen om vanaf maart een soepeler beleid te voeren, waardoor de rente aanzienlijk zal dalen.

Hun voorspellingen zijn gebaseerd op de huidige economische cijfers in de Verenigde Staten, die gunstiger zijn dan die in Europa. De Amerikaanse economie groeide fors in het afgelopen kwartaal, terwijl de eurozone stagneerde. Baweja vertelt Bloomberg: ‘De inflatie normaliseert snel, en tegen maart zal de Fed kijken naar reĆ«le rentes die buitengewoon hoog zijn.’

UBS verwacht tegen het einde van 2024 een rente tussen 2,5 procent en 2,75 procent, wat afwijkt van de geldmarktverwachtingen van renteverlagingen van 75 basispunten vanaf juli. Momenteel staat de basisrente van de Federal Reserve op 5,25-5,5 procent.

De voorspellingen van de bankiers worden ook ondersteund door de versoepelingscycli van de afgelopen decennia. Kapteyn en Baweja merkten op dat grote centrale banken de rente gemiddeld met 320 basispunten verlaagden in slechts 15 maanden. Kapteyn zegt: ‘We verwachten een normale verruimingscyclus. Elke centrale bank, behalve Japan, zal aanzienlijk meer verruimen dan wat de markten momenteel in prijzen.’

Eurozone voorziet somber scenario

Voor de eurozone zijn de bankiers minder optimistisch dan de geldmarkten. Terwijl ze verwachten dat de Fed al in maart zal beginnen met het verlagen van de rente, voorspellen ze dat de Europese Centrale Bank pas in juni zal volgen. De verwachte daling zal slechts 75 basispunten bedragen, terwijl beleggers rekenen op een verlaging van 100 basispunten in april.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft eerder gewaarschuwd tegen te vroege renteverlagingen door de ECB. Bestuurslid Helge Berger benadrukte dat voorzichtigheid geboden is, omdat het te vroeg verlagen van de rente een ‘kostbare fout’ zou kunnen zijn.

Binnen de ECB worden de verwachtingen voor een spoedige renteverlaging getemperd. President Christine Lagarde heeft aangegeven dat gesprekken daarover voorbarig zijn en dat de rente voorlopig op een hoog niveau zal blijven. De ECB verwacht dat de inflatie in 2025 weer op de doelstelling van 2 procent zal liggen.