VERZILVEREN OVERWAARDE BELANGRIJKSTE HYPOTHEEKVOORWAARDE

In maart van dit jaar werden er meer hypotheken aangevraagd voor een verhoging of oversluiting dan voor het aankopen van een nieuwe woning. Het is niet onverwacht dat het verzilveren van de overwaarde de eerste plek inneemt als belangrijkste hypotheekvoorwaarde. Hiermee wordt de hypotheekvoorwaarde overbrugging na twee jaar van de eerste plaats verstoten. 

Nieuwe nummer één

De afgelopen twee jaar stond de maximale overbrugging van een nog niet verkochte woning op nummer één. Deze voorwaarde heeft afgelopen maand plaats moeten maken voor het verzilveren van de overwaarde van een woning. Hierbij wordt gekeken of het mogelijk is om geld te lenen bij een geldverstrekker voor een consumptief bestedingsdoel. Dit geld is dus niet bestemd voor de aankoop of verbetering van de eigen woning. Deze verandering geeft een duidelijk beeld van de huidige situatie op de woningmarkt. De lage hypotheekrente, ongekende schaarste en prijsstijgingen zorgen voor veel veranderingen.

Prijsstijgingen

De toename van overwaarde is een gevolg van de enorme prijsstijgingen. Huiseigenaren kiezen bij de opname van de overwaarde steeds vaker voor andere bestedingen dan de eigen woning. Ze kiezen er bijvoorbeeld voor om het (pensioen)inkomen aan te vullen, hun startende kinderen een schenking te geven of het gedeeltelijk financieren van de aankoop van een beleggingspand. Fiscaal vallen deze bestedingen in box 3. Dit houdt in dat er geen renteaftrek mogelijk is. Daarnaast kan een deel van de hypotheek ook naar box 3 verhuizen. Dit gebeurt wanneer na verkoop van de woning niet de hele opbrengst wordt gebruikt om de nieuwe hypotheek te verlagen.

Wil u meer weten over de veranderingen op de woningmarkt of over de hypotheekvoorwaarde? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!