WAAR MOET U OP LETTEN ALS U GAAT INVESTEREN IN VASTGOED

Wanneer u van plan bent om te gaan investeren in vastgoed, is het goed om te onderzoeken hoe dit precies werkt en of u in aanmerking komt voor vastgoedfinanciering. Kunt u überhaupt wel lenen? En hoeveel zou u dan kunnen lenen? Het is slim om dan met een aantal zaken rekening te houden; uw financiële situatie bijvoorbeeld, maar ook of u kunt lenen met financieringsvoorbehoud en of u eventuele kosten voor een verbouwing mee kunt financieren. Zo heeft u goed voor ogen wat u kunt besteden en zorgt u ervoor dat u alle zaken netjes op orde heeft.

Hoeveel kunt u lenen?

Er zijn een aantal zaken die meespelen en bepalen hoeveel geld u kunt lenen om vastgoed te financieren; hoeveel vastgoed u al in bezit heeft, hoeveel eigen geld u tot uw beschikking heeft en hoeveel onbelast vastgoed u heeft. Toch zijn dit niet de enige zaken die meespelen, want er wordt ook gekeken naar de marktwaarde van het pand. Hoeveel procent van de marktwaarde gefinancierd kan worden hangt af van het type onroerend goed:

  • Wonen; banken zijn vaak het meest geïnteresseerd in woningen, appartementen, studio’s etc. Daarom is het mogelijk om voor dit soort projecten tussen de 50 en 90% van de marktwaarde te lenen. Houdt er rekening mee dat dit ongeveer 75% tot 80% zal worden.
  • Bedrijven; voor panden die gebruikt zullen worden door bedrijven kunt u ook financiering krijgen. Dit bedrag varieert tussen de 50% en 70% van de marktwaarde, maar vaak komt dit op 60% uit.
  • Gecombineerd vastgoed; dit zijn gebouwen die zowel gebruikt worden om te wonen als om te werken. Wat je hiervoor kunt lenen is 80% van de marktwaarde. Hierbij speelt de verdeling tussen het oppervlakte en de huurinkomsten een grote rol. Hierbinnen zijn drie groepen te onderscheiden: kleiner dan 20%, tussen de 20% en 50% en groter dan 50%. De kans dat u financiering krijgt is in de eerste groep het grootste. We zouden kunnen stellen; hoe lager het commerciële gedeelte, hoe lager de rente en daardoor zullen de voorwaarden beter worden.

Kunt u bieden zonder financieringsvoorbehoud?

Wanneer u een pand op het oog heeft, is het dan mogelijk om te bieden zonder financieringsvoorbehoud? Dit kan, maar het is verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Al helemaal wanneer u vrij nieuw bent en nog niet zoveel ervaring heeft in de vastgoedmarkt. Het kan namelijk zomaar zijn dat een onvoorzien risico de kop opsteekt. Daarom is aan te raden alleen te bieden zonder financieringsvoorbehoud als u wat geld achter de hand heeft.

Kunt u een verbouwing of verduurzamingsmaatregel mee financieren?

Het is mogelijk om een verbouwing of een verduurzamingsmaatregel mee te financieren als de waarde van het pand na de verbouwing meet met de betaalbaarheid. Dit betekent dat er vaak tot 80% gefinancierd kan worden op de eindwaarde, waarvan het bouwdepot dan weer afgetrokken wordt. Het bouwdepot ontvangt u direct bij de aankoop en kunt u meteen inzetten voor de verbouwing. Daarnaast geldt bij een verbetering van het energielabel een gunstigere rente. Let er wel op dat verschillende financiers hier andere voorwaarden aan stellen. Het is daarom belangrijk om te bepalen wat u hierin belangrijk vindt.

Dit zijn een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden, maar wanneer u meer wilt weten over vastgoedfinanciering kunt u ook altijd in gesprek gaan met één van onze adviseurs. We helpen u graag verder op weg.